Code 95
Voor veel logistieke bedrijven en chauffeurs begint te tijd te dringen: de vakbekwaamheid voor chauffeurs van goederenvervoer op 10 september 2016. Richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95.

Bestuurders van voertuigen die zwaarder zijn dan 7,5 ton hadden tot eind 2008 een chauffeursdiploma nodig. De Europese richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95 geldt vanaf 10 september 2008 voor chauffeurs van personenvervoer en vanaf 10 september 2009 is de richtlijn voor chauffeurs van goederenvervoer van kracht. Zij moeten nascholing volgen om de stempel van de code vakbekwaamheid (Code 95) op hun rijbewijs te krijgen. Deze is vijf jaar geldig. De richtlijn is bestemd voor beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken en rijden in een voertuig waar rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) voor verplicht is.

Nieuwe chauffeurs die hun rijbewijs C en/of D halen volgens de nieuwe regels (basiskwalificatie), zijn direct in het bezit van Code 95. Ze moeten wel elke vijf jaar nascholing volgen, anders is hun Code 95 niet meer geldig en mogen ze niet meer beroepsmatig rijden.

Chauffeurs met rijbewijs C en/of D, die hun rijbewijs behaald hebben vóór de ingangsdatum van de Richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie. Ze zijn wel verplicht om nascholing te volgen wanneer ze momenteel nog beroepsmatig als chauffeur werken.